dutch english deutsch
Boek nu je avontuur
Wachtlijst Stel een vraag

De Biesbosch, voor de echte natuurliefhebber!

Nationaal park de Brabantse Biesbosch is misschien wel het mooiste waterrijke natuurgebied van Nederland! Vanaf onze opstaplocatie in Waspik in Brabant vaart u binnen 1,5 uur richting de Biesbosch. Dit is de perfecte plek voor natuurliefhebbers en/of vogelaars. Let op! de Biesbosch is beschermd natuurgebied, open vuur is daar streng verboden, je kunt in de Biesbosch geen kampvuur maken! In verband met brandgevaar mag uitsluitend een barbecue ,vuurschaal of vuurkorf gebruikt worden die op pootjes staat, minstens 40 cm vrij van de grond en zorg dat er voldoende bedembeschermende maatregelen zijn getroffen. 
 Bekijk vaargebied  


De schoonheid van het natuurgebied

In de Biesbosch kom je gegarandeerd tot rust en met een Blokhutboot kun je optimaal genieten van de prachtige natuur en de vele dier- en plantensoorten die dit gebied rijk is. Wanneer je door de Biesbosch loopt of vaart vergeet je bijna dat je in Nederland bent.Tegenwoordig kent bijna iedereen de Brabantse Biesbosch vooral als natuur- en recreatiegebied, maar tientallen jaren geleden stond in dit gebied arbeid en landbouw voor veel mensen centraal. De Biesbosch dankt zijn naam aan de mattenbies, een oeverplant, die op grote schaal commercieel werd geoogst en gebruikt voor het vlechten van manden, vloermatten en stoelzittingen.

De Biesbosch is sinds 1994 een beschermd nationaal park, onder andere omdat het het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa is. In dit gebied, dat door velen wordt gezien als één van de mooiste natuurgebieden van Nederland, vind je veel vloedbossen, kreken en wetlands. De Biesbosch staat in open verbinding met zee wat ervoor zorgt dat een groot deel van de vegetatie van de Biesbosch tijdens hooggetijden overstroomt.


Waar en hoe overnachten?

Met de blokhutboot kun je in de Biesbosch aanleggen waar je maar wilt met behulp van de spudpalen, een heel gebruiksvriendelijk aanmeersysteem. Paaltjes in de grond en dan genieten van de unieke stilte en rust en van het gezang van de vele vogelsoorten die voorkomen in de Biesbosch. Als je van natuurschoon houd, wandelen of vissen houdt kom je met een blokhutboot in de Biesbosch zeker aan je trekken.
   Bekijk beschikbaarheid  De natuur in de Biesbosch

De natuur was nog nooit zó dichtbij! In de Biesbosch vind je een hele grote verscheidenheid aan dieren en het is elke keer dat je op pad gaat weer spannend welke dieren je gaat tegenkomen. Dieren die regelmatig worden gespot zijn bevers, reeën, boommarters, hazen, lepelaars, visarenden, ijsvogels, herten en vossen.

Als je je hengel meeneemt op de blokhutboot, is er een grote kans dat je een karper, een snoek, een roofblei of een meerval aan de haak slaat. Hou je van wandelen? Dan kom je in de Biesbosch ook zeker aan je trekken met de vele wandelmogelijkheden die er zijn, van routes over verharde paden tot struintochten door de drassige wetlands van de Biesbosch. 


 

Bevers in de Biesbosch

Er zijn een aantal plekken in de Biesbosch waar je bijna gegarandeerd bevers zult tegenkomen. Kijk of je ergens op de oevers afgeknaagde en kaalgevreten takken ziet en ga daar met de blokhutboot dichtbij liggen. De bevers verlaten in de avondschemer hun burcht op zoek naar eten, vooral verse wilgentakken, en dan heb je ook de grootste kans om ze te aanschouwen.

Word je ‘s ochtends vroeg wakker dan is er een goede kans dat je, wanneer je door het raampje van de blokhutboot kijkt, een bever op nog geen twee meter afstand op zijn gemakje ziet eten. De bevers zijn over het algemeen niet erg schuw en als je rustig doet blijven ze vaak gewoon zitten.

Hier onder een kaart met bevers hotspots en leuke tips voor in de Biesbosch
 


IJsvogels in de Biesbosch

In de Biesbosch, maar ook langs de oevers van de maas, zie je tijdens het varen met de blokhutboot heel regelmatig ijsvogels boven het water vliegen en met elkaar communiceren door middel van hun kenmerkende schelle roep. Vaar je door de Biesbosch dan zitten de beeldschone vogels vaak op een takje boven het water. Als de ijsvogel een visje ziet zal hij onder water duiken om het te vangen en op een tak vlakbij op te eten.  De ijsvogels broeden in omgevallen bomen en daar heb je dan ook de meeste kans om ze tegen te komen.Parkeren
​Op de opstaplocatie de Biesbosch in Waspik kun je gratis en veilig je auto parkeren.

Belangrijk
​Het is niet toegestaan om sluizen te passeren of om te varen in het donker. (uitzondering is het keersluisje in Raamsdonkveer, die kom je tegen met de heenweg na de Biesbosch toe)
 
Bekijk de beschikbaarheid van de blokhutboten in de Biesbosch via onderstaande knop.
 Bekijk beschikbaarheid  

Blokhutboot huren

Huur nu een blokhutboot voor een onvergetelijke ervaring op het water!
Boek nu

Geniet van de natuur

Wordt wakker op een prachtige locatie omgeven door rust en ruimte. Hoor de vogeltjes fluiten, de bevers knagen en zie hoe tientallen watervogels hun eten bij elkaar vissen. De natuur was nog nooit zó dichtbij!