GEEN VAARBEWIJS NODIG

4 VAARGEBIEDEN

MIDDEN IN DE NATUUR

DE MOOISTE ROUTES

Varen door het Land
van Maas en Waal

Locaties

Selecteer een of meerdere locaties

Locaties
Startdatum

Kies je begin datum

Kies wanneer je wilt vertrekken

Vertekken is altijd op een vrijdag of een maandag. We verhuren per midweek, weekend of week.

Gewenste duur

Kies hoelang je wilt gaan

Kies je gewenste duur

De ideale combinatie


In dit vaargebied vind je gezellige horeca op loopafstand van mooie aanmeerplekken in de natuur. Vakantiegevoel gegarandeerd!

Overnacht aan een natuursteiger


Op de Gouden Ham kun je aanmeren aan mooie natuursteigers. Daarnaast zijn er in dit gebied leuke haventjes en stille natuurligplaatsen.

Makkelijk varen, geen getijden


Alle wateren in dit gebied zijn overzichtelijk en makkelijk te bevaren. Je hoeft bovendien geen rekening te houden met getijden.

Kampvuur maken en barbecueën


Neem je eigen barbecue mee en/of maak zelf een kampvuur met sprokkelhout op één van de natuurlijke strandjes

Het ultieme vakantiegevoel waar je nog lang van nageniet

Hou je van gezelligheid met vrienden en familie in je vakantie of zoek je liever een beetje rust op om te ontspannen? In het vaargebied Land van Maas en Waal combineer je ze gewoon allebei! Overdag zonnen en zwemmen, ’s avonds lekker uit eten en daarna overnachten in de stille natuur.


Het Land van Maas en Waal ken je misschien wel van het liedje van Boudewijn de Groot. Met de blokhutboot kun je het hele stuk Maas van Niftrik tot Lithoijen bevaren. Je vertrekt vanuit Maasbommel. Vanaf deze centraal gelegen locatie aan De Gouden Ham kun je makkelijk je blokhutbootavontuur uitstippelen.

Je kunt met je blokhutboot in recreatiegebied De Gouden Ham blijven en daar genieten van alle faciliteiten. Leg de blokhutboot aan één van de natuursteigers aan. Gezellige horeca is op loopafstand te vinden en ’s nachts slaap je toch middenin de natuur! Met de kano kun je op de stille uren in de ochtend en avond bijzondere dieren spotten in de Moringerwaarden.

Je kunt vanuit De Gouden Ham ook links- of rechtsaf de Maas opvaren om de rest van het vaargebied te ontdekken. Naast de Maas vind je een aantal plassen en rivierarmen. Ze zijn ontstaan doordat de stroomrichting van de rivier werd aangepast of door het afgraven van zand en grind. Tegenwoordig zijn plassen als de Loonse Waard en de Oude Maas een ideale plek om aan te meren aan een strandje voor een kampvuur van gevonden hout. Na een heerlijke warme buitendouche geniet je vanaf je eigen dek van de prachtige kleuren van de ondergaande zon. Van deze bijzondere vakantie geniet je thuis nog heel lang na!


Het Land van Maas en Waal in het kort:

 • Genieten op De Gouden Ham: overdag genieten op het 700 meter lange zandstrand, ’s avonds lekker uit eten.
 • Rustige natuurplassen aan de zijarmen van de Maas waar je kampvuur mag maken en overal kunt barbecueën
 • Zelf varen op de Maas, er is altijd iets te zien!
 • Ontdek het leuke dorp en oude ruïne van Batenburg
 • Wildlife spotten vanuit je kano: zie jij de bevers of een ijsvogel in het natuurgebied de Moringerwaarden?
 • Even geen zin om te varen? Bij Moeke Mooren kun je ontbijten, lunchen en dineren en er zijn allerlei activiteiten te doen

Boeken

WEEKEND Vertrek vrijdagmiddag volgens tijdschema tot maandagmorgen 10.00 uur.

MIDWEEK Vertrek maandagmiddag volgens tijdschema tot vrijdagmorgen 10.00 uur.

WEEK Vertrek vrijdag of maandagmiddag volgens tijdschema tot vrijdag- of maandagmorgen 10.00 uur.

Vaarroutes

Het vaargebied Land van Maas en Waal bevat het gedeelte van de Maas tussen Lithoijen en Niftrik. Op de Maas mag je niet aanleggen. Dat mag wel in de vele rivierarmen en zandgaten naast de Maas: Recreatiegebied De Gouden Ham, De Loonse Waard, De Oude Maas en de plassen bij Alphen en bij Batenburg.

Belangrijk: stroomopwaarts varen (richting Grave) kost altijd meer tijd dan stroomafwaarts varen.

Actief genieten in de natuur

Natuurgebied de Moringerwaarden is een prachtig deel van De Gouden Ham waar je een leuke korte struinwandeling kunt maken. Nog leuker is het om dit gebied per kano of SUP te ontdekken. Ontdek al peddelend de planten en dieren in en langs het water in dit zogenaamde ooibos. In alle jaargetijden is het er magisch mooi!

Het Land van Maas en Waal heeft mooie visstekken om een hengel uit te werpen. Je kunt dan vissen op typische zoetwatervissen als snoek, snoekbaars en brasem maar ook meervallen zwemmen hier rond.

Dit vaargebied kent geen eb en vloed dus je kunt aanmeren zo lang je wil. Op de Maas zelf mag je niet aanmeren.

Rooster marshmallows bij het kampvuur

​In de Gouden Ham en bij de andere grote plassen langs de Maas krijgt de natuur alle ruimte. Rustige strandjes worden afgewisseld met uitbundig begroeide oevers. Hier is altijd wel een mooie natuurplek te vinden voor een bijzondere overnachting.

Op de natuurlijke strandjes en grasoevers waar voldoende open ruimte is, mag je een kampvuurtje maken en/of barbecueën, zorg er wel altijd voor dat je dit veilig doet.

kampvuur
aanlegsteiger

Hapje eten of dorpje bezoeken

Op een blokhutboot heb je zelf alles aan boord voor een fijne vakantie, maar wil je een keer lekker uit eten of een leuke plaats bezoeken ? Combineer dan een overnachting aan een van de natuursteigers of in een jachthaven met je uitstapje. Aanraders zijn de Hanzestad Maasbommel en het dorp Batenburg met zijn ruïne. Geniet op één van de vele terrasjes aan de waterkant in dit gebied, of maak een leuke wandeling langs de oever van de Maas. Het Land van Maas en Waal is verrassend veelzijdig!

Bijzondere grote en kleine dieren zien

Vanaf het water in het Land van Maas en Waal zijn diverse bijzondere dieren te zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van bevers, ijsvogeltjes of lepelaars? Tip: neem je verrekijker mee!

Hoor je gerommel en geloei in het bos? Dan heb je waarschijnlijk een paar nieuwsgierige brandrode runderen gespot! In de Moringerwaarden graast een grote kudde het hele jaar door in het wild. Langs de Maasoevers kom je groepjes wilde paarden tegen die zich tegoed doen aan het groene gras.

ijsvogel LInge

Onze andere locaties

Cultuur & Natuur

De Linge

Langs deze kleine rivier vind je historische dorpen, steden en forten, afgewisseld met natuur die je in ieder jaargetijde verrast.


 • Historische dorpen en rustige natuur
 • ​Makkelijk varen, geen getijden
 • ​​Slapen in de natuur of in een haven
 • Echte avonturen beleven
Natuur & Rust

Biesbosch

Nationaal park de Brabantse Biesbosch is misschien wel het mooiste waterrijke natuurgebied van Nederland. De natuur was nog nooit zo dichtbij!


 • De natuur was nog nooit zo dichtbij!
 • Nationaal Park De Biesbosch
 • Echte avonturen beleven
 • Onthaasten en ontdekken
Het meest veelzijdig!

Bommelerwaard

Ons meest veelzijdige vaargebied met perfecte strandjes maar ook leuke havens zoals in de vestingstad Heusden waar je kan aanmeren om te overnachten.


 • Meest veelzijdige locatie
 • Kampvuur maken en barbecueën
 • Slapen in de natuur of in een haven
 • Echte avonturen beleven

Veelgestelde vragen

Moet ik een aanbetaling doen bij boeking?

Bij boeking vragen we een aanbetaling van € 300,-. Je kunt betalen via ideal of via een handmatige overboeking.

Hoeveel bedraagt de borg?

De borg bedraagt € 250,- per boot, je kunt dit bedrag pinnen of contant betalen op de dag van vertrek.

Zijn er nog bijkomende kosten?

Ja, je betaalt € 2,50 brandstofkosten per vaaruur. (De meter telt alleen daadwerkelijke vaaruren)

Ter indicatie: Brandstofkosten komen meestal gemiddeld uit tussen de € 20,- en de € 40,- voor een weekend of midweek varen.

Kan ik een blokhutboot voor 1 dag of nacht huren?

Nee, dat is niet mogelijk. Reserveren kan per midweek, weekend of week. Uiteraard mag je wel minder nachten op de blokhutboot verblijven, maar je betaalt dan wel de prijs voor de volledige huurperiode.

Hoe kan ik reserveren/boeken?

Op de website kun je in de boekingsbalk (bij boek nu je avontuur) een locatie, datum en duur invullen. Wanneer je op zoeken klikt krijg je de beschikbare opties te zien. Kies een optie uit en klik op Bekijk, je komt dan in het reserveringsformulier terecht waar je de gekozen boeking kunt bekijken en afronden.

Hoe lang zijn de huurperiodes?

Je kunt een blokhutboot huren voor een midweek, weekend of week. De wisseldagen zijn altijd op vrijdag en maandag.

Weekend: Vertrek vrijdagmiddag (volgens tijdschema) tot maandagmorgen 10.00 uur.
Midweek: Vertrek maandagmiddag (volgens tijdschema) tot vrijdagmorgen 10.00 uur.
Week: Vertrek vrijdag of maandagmiddag volgens tijdschema tot maandag of vrijdagmorgen 10:00 uur.

(Wanneer je langer dan een week op pad wilt, dan kun je dit toevoegen bij het boeken)

Is de meegeleverde kano gratis?

Ja de kano is gratis,. Deze vind je standaard achter op het dek. Wil je naast kanoën ook suppen en heb je zelf geen SUP? Je kunt bij ons een board huren: dit kost € 35,- per midweek of weekend en € 60,- per week. Geef dit aan bij je reservering, of vraag het ons voor vertrek.

Mogen er huisdieren mee?

Er wordt per boeking € 25,- extra schoonmaakkosten in rekening gebracht. Je mag maximaal  kleine honden/katten of andere huisdieren meenemen aan boord, of 2 grote.

Kun je beddengoed bijboeken?

Ja dat kan, je hoeft dan zelf niks meer mee te nemen. Voor 2 personen kost dit € 25,-  en voor 4 personen € 50,-. We maken je bed alvast voor je op!

Let op, reserveer je dit niet mee dan moet je alles zelf meenemen, ook kussens en dekbedden. Er zijn wel altijd 2 hoeslakens aanwezig.

Hoeveel personen mogen er aan boord?

Er mogen maximaal 6 personen aan boord. De blokhutboot heeft 4 vaste slaapplaatsen en er kunnen eventueel 1 of 2 personen op de grond op een luchtbedje of in een tentje op de wal overnachten (zelf meenemen).

Is er een douche aanwezig?

Ja, er is een buitendouche op het achterdek met lekker warm water. Binnen douchen kan in bijna iedere jachthaven.

Hoelaat kan ik aan boord van de boot?

Je krijgt 10 dagen voor vertrek per mail een tijdslot toegewezen waarin je kunt opstappen.  Je kunt dit tijdslot bevestigen of een nieuw tijdslot kiezen. Let op: vertrektijden zijn alleen in de middag! Lukt het je de op vertrekdag niet om op tijd te komen? Bel dan met het telefoonnummer van de locatie op je boekingsmail.

 

 

Hoelaat moet ik de boot inleveren?

Terugkomst week:
Vrijdag tussen 8:30 uur en 9:45 uur wordt je weer terug verwacht in de haven.

Terugkomst weekend:
Maandag tussen 8:30 uur  en 9:45 uur. Liever op zondag de boot al inleveren? Dat kan, in overleg, tussen 17:00 uur en 19:00 uur.

Terugkomst midweek:
Vrijdag tussen 8:30 uur en 9:45 uur.

Onze crew zal de blokhutboot uiterlijk om 10:00 uur van je overnemen. Ben je veel te laat terug? Dan zijn wij genoodzaakt een deel van de borg in te houden.

 

Heb ik een vaarbewijs nodig?

Nee, je hebt geen vaarbewijs of vaarervaring nodig.  Je krijgt uitgebreide instructies vooraf inclusief een proefvaart.

Kan iedereen een blokhutboot besturen?

Ja, vanaf 18 jaar mag dat, de blokhutboot is uitgerust met diverse hulpmiddelen waardoor varen kinderspel is.

Je krijgt bovendien een uitgebreide uitleg en proefvaart met vaarinstructie bij vertrek. Zo begin je relaxt aan je vakantie!

De Linge

De Linge is best lang!

Wij hadden heerlijk weer op de Linge, in Leerdam het glasmuseum en de glasblazerij bezocht. De boot is knus en alles wat je nodig hebt, is aanwezig. De buitendouche is heerlijk en kan heel warm gezet.

De Linge is prachtig en ook best lang. Na 5 dagen had ik het riviertje van alle kanten bewonderd en was het gezellig terugkeren in Arkel

 

Vriendinnen Inge & Vera

Bommelerwaard

Tijdens het douchen kwamen er bevers voorbij gezwommen!

Heerlijke midweek in de Bommelerwaard met ons hondje!
Op prachtige plekken geslapen midden in de natuur.
Tijdens het douchen in de buitenlucht kwamen er twee bevers voorbij gezwommen!

Familie Leemans

Bommelerwaard

Het varen is even wennen, maar goed te doen

Wat een geweldige midweek hebben wij gehad op de blokhutboot in de Bommelerwaard met ons gezin met 3 puberkinderen. Het varen is even wennen, maar met de goede instructies en de simpele bediening is dit heel goed te doen.

Familie Hellingman

De Gouden Ham

Veel ijsvogels gespot

Wat een heerlijke week met de blokhutboot in het land van Maas en Waal.

De ontvangst door Burgi was geweldig en alles werd heel duidelijk uitgelegd!

We hebben heerlijke rustige plekjes gevonden en vele ijsvogels kunnen spotten

Nog even een aanrader als je van vogels spotten houdt, neem een verrekijker mee!

 

Greetje

De Linge

Volgend jaar weer!

Vorige week gevaren op de Linge voor ons de mooiste locatie tot nu toe. Eerder hebben we Biesbosch en Bommelerwaard gedaan maar wij vonden dit de perfecte combinatie. Prachtige natuur maar toch ook genoeg dorpjes/stadjes.

We hebben genoten, volgend jaar weer, kan niet wachten.

 

Renske en haar familie

Biesbosch

Thuis moesten we gewoon weer wennen aan de drukte

Wat hebben we onzettend genoten van een weekje relaxen met de blokhutboot in de Biesbosch. Juist doordat het niet al te warm was, was het er heerlijk rustig en konden we genieten van de mooie natuur. Weer thuis moesten we gewoon weer wennen aan alle drukte om ons heen. Een aanrader voor iedereen die van rust houdt.

 

Familie Kiekebos

Bommelerwaard

Fantastisch concept!

Wat een fantastisch concept! 4 dagen samen met mijn zonen en schoondochter heerlijk gevaren en genoten van de prachtige natuur in de Bommelerwaard. Smaakt naar meer!

Familie Servaes

Biesbosch

Bijzondere visite

´´Wakker worden van het gekwetter van een koppeltje ijsvogels geen wekker nodig op de blokhutboot en op onze laatste avond hadden we visite van bevers´´

Samantha en Jordy

Locaties

Selecteer een of meerdere locaties

Locaties
Startdatum

Kies je begin datum

Kies wanneer je wilt vertrekken

Vertekken is altijd op een vrijdag of een maandag. We verhuren per midweek, weekend of week.

Gewenste duur

Kies hoelang je wilt gaan

Kies je gewenste duur

Stel een vraag